Xwine.se - Köpa och beställa vin på nätet direkt från vingården

Nästa lev. 1/6-7/6, Orderstopp: 29/5
Frakt: fr. 69 kr
Kundtjänst: 031-713 30 31
Skapa konto /logga in

Domaine Pontifical - I hjärtat av Châteauneuf-du-Pape

Vingården Domaine de Pontifical

Vingården Domaine Pontifical drivs idag av Francois Laget-Royer men redan på 1920-talet sattes de första stockarna av hans morfar Albert. Gården är liten, som de flesta andra i Châteauneuf-du-Pape, och omfattar endast 18 hektar varav 17 används till odling av blå druvor. Francois driver idag gården med sin fru och deras dotter Pauline, fjärde generationen på Domaine Pontifical.

Läs mer om området och vingården längst ner på sidan.

Châteauneuf du Pape Blanc 2016 259:-/flaska
Något så ovanligt som en vit Châteuneuf, årlig produktion om 2000 flaskor
1 554:-
Châteauneuf du Pape Vieilles Vignes d'Albert 2012 329:-/flaska
På 50-talet satte morfar Albert stockar med Grenache och Syrah, här finner ni resultatet.
1 974:-
Châteauneuf du Pape 2013 255:-/flaska
2013-års Châteauneuf är fullspäckad av frukt, kryddighet och läder, redo att drickas nu!
1 530:-
Châteauneuf du Pape 2014 249:-/flaska
En regning och sval sommar på vingården gjorde årgång 2014 förhållandevis lätt
1 494:-
Châteauneuf du Pape Blandlåda 1  (3 olika årgångar)
Vingård Domaine Pontifical 2st CdP 2012, 2st CdP 2013, 2st CdP 2014
1 669:-
 
Alberto Vogadori Winemakers dinner

 

 

style="text-align: right;">


Visa större karta

Välkomna till Domaine Pontifical, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike 

Gården omfattar 18 hektar varav 17 används till odling av blå druvor, främst Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Counoise. Dessa druvor finns representerade i såväl Châteauneuf du Pape 2011 som 2010 medan Les Vieilles Vignes d’Albert 2007 är en cuvée på 90% Grenache och 10% Syrah. Druvorna på Domaine Pontifical plockas för hand med ett skördeuttag på 30 hl/hektar.

Större delen av gårdens mark har en jordmån bestående av de typiska runda stenarna (galets) uppblandade med ett lager av uppluckrad röd lera. Stenarna tar upp och lagrar dagens värme och ser till att stockarna och druvorna behåller rätt temperatur även under natten.

Varmt välkomna att prova våra viner och besöka oss i Châteauneuf du Pape.

Francois Laget med familj

 

Lite mer om området och vinerna.

Châteauneuf-vinerna är kända för sin höga kvalitet. Vinerna är generellt sett generöst fylliga med mycket frukt och kryddighet samt med en relativt hög alkoholhalt. Doften beskrivs ofta med ord som plommon, björnbär, lagerblad, läder, tobak och charkuterier. Hur strävheten uppfattas är beroende av ålder, ek och framförallt druvsammansättning i vinet.

Reglerna för området föreskriver bland annat ett begränsat odlingsområde, specifika druvsorter, föreskrifter för uppbindning och beskärning, en minsta alkoholhalt, kassation av 5% av skörden.

Châteauneuf-du-Pape beläget i södra Rhônedalen, strax norr om Avignon innehar en lång tradition av vinmakande. År 1157 finner man den första dokumentationen gällande vinodling i området, en tradition som fördes in i landet av romarna. Appellationens namn kan dateras till 1300-talet då det påvliga sommarresidenset flyttades hit.

Ungefär 100 000 hektoliter vin produceras i AOC Châteauneuf-du-Pape varje år, av vilket 95% är rött. Såväl kvalitet som druvsammansättning kan variera stort, tretton druvsorter tillåts vid framställning av en Châteuneuf-du-Pape, därav de skilda resultaten. Endast ett fåtal vingårdar väljer dock att blanda alla druvor i sin cuvée. Druvan Grenache är oftast ryggraden och ger på egen hand mjuka, bäriga viner som ska drickas relativt unga. Blandas den däremot upp med Mourvèdre och Syrah ökar genast såväl tanninhalt som fyllighet och därmed lagringspotential. Genom att använda mindre mängder av Cinsault, Counoise och/eller övriga druvsorter sätts sedan den egna prägeln på vinet.

     

 

Sök vin på xwine.se

Letar du efter något speciellt? Använd vår sökfunktion där du enkelt kan hitta ett vin som passar till rätt måltid och tillfälle:

Prenumerera på våra vintips

Beställ hem vin

Här kan du beställa vin direkt från några av Sydeuropas mest spännande vingårdar. Vi levererar direkt till din dörr eller för avhämtning och tar hand om allt det praktiska som transport, betalning av alkoholskatt och moms. Det enda du ska tänka på är vilket av våra många goda viner som ska stå på bordet hemma hos dig inom ett par veckor.

Våra vingårdar är utvalda med utgångspunkt från ett gott och högkvalitativt vin, men också för att de kan erbjuda möjlighet att besöka gården, bo där och uppleva omgivningar med intressanta miljöer. Vi tror på att en personlig kontakt med gård och vinbonde gör att njutningen av vinet blir större! Vingårdarna är generellt mindre och har för små kvantiteter för att finnas på Systembolaget. Vi har sålt vin på internet sedan 2007 - Helt lagligt.

Fraktkostnad: Hemleverans: 99kr, Utlämning: 69 kr,

Xwine.se - Kundservice 031-713 30 31 - info@xwine.se

Köpvillkor - Frågor och svar gällande vinköp på nätet - Vinimport större volymer - Bo på vingård, vinresor - Recept

Rött vin - Vitt vin - Rosé vin - Bubbel - Desservin - Ekologiskt vin - Vin Italien