Kundtjänst: 0370 - 30 78 45 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Att skapa en vinkällare – del 1

Att skapa en vinkällare – del 1
10 maj, 2017 Louise Johansson

Vi får ofta frågan hur man ska fylla upp och hantera sin vinkällare. Så nu tänkte vi skriva ner lite tips och saker man skall tänka på. Givetvis så finns det lika många sätt att hantera sin vinkällare som det finns viner, men hoppas nedanstående kan hjälpa till med några svar.

Del 1: Håll koll på dina viner Det finns alltför många vinkällare där stora investeringar har gjorts för att lagra stora mängder dyrt vin i rätt förhållanden och i en vacker omgivning, men som inte har  lagerförts korrekt. En dålig vininventering kan leda till slöseri med vin precis som dåliga lagringsförhållanden kan göra. Det är slöseri med vin om det öppnas innan dess optimala mognad har uppnåtts likväl som det är slöseri om denna mognad hinner passera och vinet är på dekis.

Indexering av ditt vin är avgörande.

-Inrätta ett system för att hantera vinet i din källare. Det finns en uppsjö av bra system tillgängliga. -Tagga vinerna så att varje flaska är spårbar. Med ett unikt nummer på varje vinflaskhals kan varje vin med lätthet återfinnas och varje flaska avlägsnas med den noggrannhet som behövs. -Notera varje flaska som går in och ut. Det är viktigt att dina anteckningar förs korrekt, men det finns ett motsatsförhållande mellan att dricka vin och upprätthålla en korrekt databas. Med en bra taggning, behöver du inte notera vinet precis som du öppnar det – du bara lagrar taggen och kopplar av och kan någon gång i framtiden nyktert registrera den i databasen. -Håll reda på den bästa tiden att dricka varje flaska. De flesta viner produceras för att drickas unga, andra kommer att dra nytta av många års lagring. Att upprätthålla en databas över vinerna möjliggör att du har större chans att öppna alla dina viner vid optimal mognad. De får inte ligga för länge och inte heller kommer du oavsiktligt i förtid öppna en bra långliggare.

Viner som generellt sett vinner på lagring är Barolo, Amarone, Châteuneuf du Pape, Riesling och Champagne.