Kundtjänst: 0370 - 30 78 45 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Att skapa en vinkällare – del 2

Att skapa en vinkällare – del 2
10 maj, 2017 Louise Johansson

Här kommer del 2 av tips för vinkällaren.

Planera för en korrekt förvaring. Om du planerar att använda din källare för åldrande av ditt vin, se till att din källare lagrar vinet under lämpliga förhållanden. Vin som lagras olämpligt kommer att åldras snabbare och kan mycket väl göra dig besviken. Om vinet lagras mycket svalt (ca 5 grader eller kallare) så konserveras vinet och utvecklas mycket långsamt. Temperaturer mellan 12 och 15 grader och med en luftfuktighet på ca 70 % är oftast bäst.

Planera för att lagra dina viner hemma. Om detta inte är möjligt – se till att du kan hålla de viner som är redo att dricka, hemma och förvara resten i lämplig förvaring någon annanstans.

Sälj när förhållandena är de rätta. Vår smak förändras med tiden och om din källare innehåller alltför många viner eller sådana som du har vuxit från eller om är de är på väg bli överåriga, sälja dem då. Då har du kvar vin du vet att du kan njuta av och pengar för att fylla på viner som passar din smak. Om marknaden har en högre uppfattning om ett vin än vad du har, varför inte sälja det och ersätta det med något bättre ur din synvinkel.

Köp inte automatiskt. Ofta är tre eller sex flaskor nog för att följa ett vin under en period av år för att övervaka utvecklingen och som ger utrymme för flaskor av ett annat vin. Alternativt ha ett mål och var beredd att sälja en del om du har köpt för mycket. Kolla vad som passar dig.

Smaka på vinet du ska ha källaren. Akta dig för att lagra viner i många år på inrådan av andra. Din smak kan variera och skilja sig från andras.

Bygg upp din vinsamling långsamt. Din smak kommer att förändras med tiden. Det är tråkigt att avsluta med en källare full av vin, som du inte längre njuter så mycket av.

Håll balansen i din källare. Håll utrymme för vin som är redo för att dricka, för viner som ska lagras under en kort och en längre tid och för åldrande viner. Naturligtvis också balansen mellan olika typer av viner.

I allmänhet är dyrare viner bättre att lagra. De flesta billiga viner gynnas inte av så mycket av åldrande men ett +100 kr vin kan med fördel sparas ett par år. Rött bättre än vitt.

Typer av rött vin ca.70 % (% av vinkällarinnehåll)

Cabernet Sauvignon t.ex. Bordeaux i Médoc regionen i Frankrike, Merlot t.ex. St. Emilion och Pomerol i Bordeaux Frankrike, Pinot Noir t.ex. Grand Cru Bourgogne

Syrah/ Shiraz t.ex. Hermitage och Côte Rôtie distrikt i Rhone, Frankrike – Bättre amerikaner, chilenare och italienare, supertoscanare, Priorat och sydafrikaner i samma stil.

Barolo- och Barbarescoviner från Piemonte, bättre amaroneviner

Typer av torrtvitt vin 10 – 15 %

Chardonnay t.ex. franska Chablis och vit Bourgogne, Riesling t.ex. tyska Kabinett, Spätlese, Auslese Sauvignon Blanc / Semillion t.ex. vit Bordeaux från Graves-regionen. Bättre amerikaner, chilenare och italienare och sydafrikaner i samma stil.

Olika typer av dessertvin 5-10 %: ungerska Tokajer, tyska Trockenbeerenauslese, Semillon/ Sauvignon Blanc t.ex. Sauternes det söta vinet regionen i Bordeaux Frankrike, Vendange tardive, Eiswein,

Portugisiska Vintage Port, Madeira, Setubal

Typer av mousserande vin 10 %: Champagne från bra år, Prestige Champagne t.ex. Dom Perignon