Kundtjänst: 0370 - 30 78 45 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Nebbiolo- Kungen av Piemonte!

Nebbiolo- Kungen av Piemonte!
10 maj, 2017 Louise Johansson

Namnet Nebbiolo tros kunna härledas till det italienska ordet för dimma, nebbia, ett fenomen som är mycket vanligt i Piemonte där druvan härstammar från. Druvan är tunnskalig och ger därmed viner som är klara och tunnare i färgen. Doftmässigt förs tankarna till mogna körsbär, plommon, nypon, tobak, läder och kakao. Vinerna är ofta väldigt välbalanserade med såväl hög fruktsyra som kraftiga tanniner, både doft och smak är komplex och nyanserad.

Piemonte är främst förknippat med högkvalitativa viner från Barolo och Barbaresco men är kanske nästan lika känt för sötsliskig Asti Spumante. I Piemonte finner man flera av Italiens DOC och DOCG, de flesta odlar blå druvor men i såväl Roero som Gavi produceras torra vita viner. Kungen av de blå druvorna i Piemonte är förstås Nebbiolo, på vilken både Barolo och Barbaresco framställs, men idag görs också Barbera och Dolcetto av hög kvalitet.

Piemonte omringas av bergskedjor i tre väderstreck, något som bidrar till regionens varierade klimat och topografi. Detta i samspel med kalk- och mineralhaltig jord samt stor skicklighet hos vinmakarna resulterar i en region som framställer några av Italiens främsta viner. Lägg byar som Barolo, Barbaresco, Alba och La Morra på minnet.