
Du är knappast ensam om du då och då ställer dig själv frågan, ”Vad är egentligen skillnaden mellan champagne och Cava och Prosecco?
I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta för att själv kunna briljera nästa gång någon langar fram frågan: ”Vad är skillnaden mellan Champagne, Cava och Prosecco egentligen?” på nästa fest!
Champagne
För att ett mousserande vin skall få kallas Champagne så måste det ha framställts i regionen Champagne i Frankrike. Det är faktiskt det enda kravet. Recept, lagringstid, gård etc. är irrelevant, så länge vinet framställts i Champagne.
Druvor som vanligtvis används när man gör Champagne är Charonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
Cava
Ironiskt nog så finns det faktiskt fler regler för Cava än för Champagne. För att ett vin ska få kallas Cava så måste det produceras i Spanien. Det måste göras på någon av följande druvor, Pinot Noir, Chardonnay, Macabeo, Xarel-lo, Grenache, Parellada, Malvoisie, Trepat eller Monastrell. Druvorna måste komma från en av de godkända kommunerna i Spanien och det måste vara tillverkat enligt traditionell metod och ha lagrats i minst 10 månader. Det måste även ha en alkoholhalt mellan 10,8% och 12,8%.
Prosecco
Slutligen kommer vi till Italien, Proseccons hemland.
När det gäller historien oh reglerna kring Prosecco så kan man säga att de är en mix av de som omgärdar Champagne och Cava. Prosecco är från början namnet på en grön druva. År 2009 så bytte man dock namn på druvan till Glera. All Prosecco framställs på druvan Glera i regionen Venetien i norra Italien. Så på så sätt är det rätt likt Champagne. En del av Proseccons process är att man jäser det en andra gång genom att tillsätta socker och jäst till det vita vinet i en ståltank som håller maximalt 20 grader. Vinet lagras sedan 18-24 mån på ståltanken innan det hälls över på flaska. Vilket ger det en rätt karakteristisk smak.
När det gäller hur gott ett vin är så är det ingen egentlig skillnad mellan Champagne och Cava och Prosecco, det finns riktigt bra och mindre bra varianter av alla 3 sorter. Skillnaden mellan namnen är helt enkelt vart de produceras, inte kvalitén.