Kundtjänst: +4670-589 87 80 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Vad är skillnaden mellan naturvin, ekologiskt och biodynamiskt vin?

Vad är skillnaden mellan naturvin, ekologiskt och biodynamiskt vin?
5 oktober, 2017 Louise Johansson

naturvin

Den nya trenden – naturvin. Visst, intresset har gått upp och ner i flera år men just nu är miljötrenden större än någonsin. Fler och fler väljer ekologiska alternativ och produkter som framställts utan tillsatser. Detta gäller även inom vinkulturen.

Det pratas också mycket om biodynamiska odlingar, men vad är då skillnaden mellan naturvin, biodynamiskt och ekologiskt producerat vin?

Ekologiskt vin

På ekologiska odlingar används inte kemikalier och gödningsmedel som vanligtvis används i jordbruk, som t.ex. konstgödsel och svamp- och ogräsbekämpningsmedel. Att inte använda skadliga ämnen i odlingen ger både än bättre kvalité på druvorna och mindre påverkan på miljön. För att få kalla sig en ekologisk odling måste man även uppfylla en mängd krav som EU har ställt upp för ekologiska viner, t.ex. att endast naturliga gödningsmedel får användas och tillsatsen av svaveldioxid inte får gå över en viss gräns. Om man uppfyller alla kraven får man ett certifikat vilket visar att vinet är ekologiskt framställt.

Biodynamiskt vin

Det var den österrikiska filosofen Rudolf Steiner som utvecklade konceptet biodynamisk odling, som egentligen är en förlängning av ekologisk odling. Mycket är också baserat på astrologi, månen spelar nämligen en stor roll i hela processen. Grunden i den biodynamiska odlingen utgår egentligen ifrån att odla grödorna utan konstgödsel, och istället använda flera naturbaserade preparat anpassade för biodynamisk odling. Planteringen och skörden av druvorna sker i samband med månens olika faser och vinet buteljeras när nymåne infinner sig, eftersom vinet sägs lämna efter sig mindre sediment i botten på flaskan. Många av de vingårdar som framställer sitt vin biodynamiskt nöjer sig med en ekologisk certifiering, men certifiering finns även för biodynamiska odlingar.

Naturvin

Naturvin är även den en filosofi, den är striktare än både ekologiska och biodynamiska odlingar. Som det låter är naturvin något som görs helt naturligt, utan tillsatser och kemikalier. Vinbönder som sysslar med produktion av naturvin lägger ner mycket tid på sin gård, eftersom ”allt” måste stämma t.ex. syran i vinet och sockerhalten, eftersom man inte kan korrigera något i efterhand. En naturvinsproducent  kan inte som ”vanliga” vinproducenter lägga till t.ex. jäst eller sulfiter för att anpassa t.ex. smak och alkoholhalt. Bönderna måste förlita sig på hela proceduren från plantering till buteljering. Därför kan smaken ofta skilja sig från olika naturviner. Det finns heller ingen certifiering av naturvin i Europa, utan man måste lita på den information som vingårdarna ger.