Kundtjänst: 031-713 30 31 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

6 saker du kan göra med vinkorkar

6 saker du kan göra med vinkorkar
10 maj, 2017 Louise Johansson

Det finns mycket roligt man kan skapa med vinkorkar. Här är sex tips från oss på vad du kan hitta på hemma hos dig.

1. Placeringskorthållare

Bordsplacering är alltid trevligt. Och ännu trevligare blir det om du har dina egna hemgjorda och personliga korthållare. Ska du ha en vinprovning, vad vore mer passande att sätta framför flaskorna? Fila eller sandpappra på den sida som ska vara mot bordet så den blir stabil och inte rullar i väg. På andra sidan sågar du upp skåran där kortet ska sitta. Har du en tving att spänna fast dem i under sågningen underlättar. Kan fungera med en vass kökskniv också.

2. Förnya dina ost- och canapeknivar

Har du tröttnat på dina små canapeknivar? Du behöver inte köpa nytt. Med vårt tips får du ett par nya och högst personliga ganska enkelt. Med hjälp av hammare och tång kan du ha sönder och få loss det gamla plasthandtaget. Gör en skåra i botten av korken och för in ”piggskaftet” på kniven. Korken kommer att sluta sig och täppa till. Skulle det behövas kan man tillsätta lite lim.

3. Ny badrumsmatta

Allt du behöver är matthalkskydd, smältlim och cirka 175 vinkorkar. Gärna några extra korkar också. Och en vass fickkniv, mattkniv, limpistol, måttstock och grovt sandpapper. Skär sedan varje kork i mitten på längden. Blir de ojämna kan du sandpappra dem. Lägg dem med den släta sidan nedåt så de bildar en raktangel. Börja med att limma fast som en ram på halkmattan. Arbeta sedan inåt med kork efter kork. Låt torka, och vips har du en ny matta!

4. Anslagstavla/bricka

Allt du behöver är en ram med baksida, limpistol med smältlim, och en massa korkar. Bestäm först vilket mönster du vill ha med korkarna, testa dig fram. Sedan är det bara att börja limma korkarna en och en. På samma sätt gör du en bricka, men se då till att botten är stark. Kanske blir den så snygg med alla olikmönstrade korkar att du vill sätta upp den som tavla? Går att måla på också.

5. Vaser

Nu kan du förnya fula gamla svaser på ett enkelt sätt. Eller så går du och köper ett par billiga på loppis. Men de måste vara fyrkantiga och av glas. Testa först hur du vill ha korkarna och sedan är det bara att börja limma på dem, med starkt lim. Superenkelt! Kul och personlig present att ge bort. Vill du kan du även måla dem.

6. Underlägg

Skaffa ett snyggt underlägg till kastruller eller tallrikarna. Här behöver du en limpistol med smältlim, saxar, sandpapper, en vass kökskniv och en skärbräda. Skär av varje kork på mitten med hjälp av kniv. Sandpappra ändarna om de blir ojämna. Viktigt att de blir jämnlånga. Lägg ut dem i det mönster du vill ha. Sedan börjar du med att limma ihop mittlinjen och därefter bygger du på en efter en, tills du får den form och storlek du vill ha. När allt har torkat limmar du ett band runt hela kanten i någon snygg färg.