Kundtjänst: 031-713 30 31 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Amarone – åldrande, lagring och dekantering

Amarone – åldrande, lagring och dekantering
4 oktober, 2011 Vinrådgivare

Innan en Amarone kan säljas måste den åldrats i minst två år på större eller mindre träfat av ek, men många vingårdar vill gärna lagra vinet i fem år enligt äldre bestämmelser. Efter detta kan Amarone lagras lite längre på flaska då smaken ändras från mer russin frukttyngd till en mer djup och aningen bitter smak med en sammetslen finish med smak av choklad, moreller portvin, och fat. Om man ska dricka Amarone ung eller gammal är förstås en smaksak eller efter humör. Unga viner går bra till hårdostar.

En Amarone från en bra årgång och vingård kan åldras upp till 20 år och ibland ännu längre. Men var försiktig med mindre årgångar (som 2002), dessa åldras inte väl och bör drickas när de är fortfarande unga som är mellan fem och sju år.

När ett vin kommer att lagras längre än fem år är det bäst att förvara det i en mörkt och med jämn temperatur, helst runt 13-15°, men rumstemperatur mellan 16 ° och 22 ° fungerar också kortare tid. Ju bättre betyg en årgång har ju längre kan du lagra det.

Amarone della Valpolicella årgångstabell – bra och mindre bra år

Förklaring

***** Utmärkt

**** Mycket bra

*** Bra

** Genomsnittlig

*  DåligÅrBetyg

2008 ***

2007****

2006*****

2005***

2004*****

2003****

2002**

2001****

2000*****

 

Dekantering:
Innan en flaska Amarone ska drickas är det bäst att det dekanteras i en karaff. En modern karaff är en glaskanna som är bredare i botten än i toppen. Den breda botten gör att en stor del av vinet är i direkt kontakt med luften/syret. Denna process tar fram smakerna bättre och bryter ner tanniner och gör vinet mindre strävt, mungodare och kanske trevligare att dricka. Hur du gör detta och hur lång tid innan man dricker det måste ske beroende på vinets ålder. För ett ungt vin, sju till tio år gammalt, kan du hälla i vinet snabbt så att det kommer i kontakt med så mycket luft som möjligt. Efter detta kan du vänta i ca 2 timmar innan du serverar vinet. För ett äldre vin, 20 år och mer, är det bättre att ställa flaskan upp en dag innan man serverar det för att druvrester som kan finnas ska hinna sjunka ner till botten. Sedan när du dekanterar vinet se till att använda en karaff med begränsat utrymme/volym (så mycket utrymme som vinet själv har eller något mer) och häll i vinet långsamt för att undvika alltför mycket kontakt med luft. Får äldre viner för mycket luft kan syret bryta ner smaken och göra vinet menlöst. Smaka sen på vinet efter en halvtimme efter dekanteringen och om smakerna då fortfarande inte kommit fram lämna det då en eller två timmar och hoppas på det bästa.

Se alltid till att servera Amaronevinet vid rätt temperatur (kyl ner den i 30 minuter i kylen när det behövs). För varmt eller för kallt vin kan verkligen förstöra smaken. Den bästa temperaturen för en Amarone är 18 ° – 20 °