Kundtjänst: 031-713 30 31 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Châteauneuf-du-Pape, Domaine Pontifical

Domaine Pontifical

Vingården Domaine Pontifical drivs idag av Francois Laget-Royer men redan på 1920-talet sattes de första stockarna av hans morfar Albert. Gården är liten, som de flesta andra i Châteauneuf-du-Pape, och omfattar endast 18 hektar varav 17 används till odling av blå druvor.

Francois driver idag gården med sin fru och deras dotter Pauline, fjärde generationen på Domaine Pontifical.

Läs mer om området, boendet och vingården längst ner på sidan.

Välkomna till Domaine Pontifical, Châteauneuf-du-Pape

Gården omfattar 18 hektar varav 17 används till odling av blå druvor, främst Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Counoise. Dessa druvor finns representerade i såväl Châteauneuf du Pape 2011 som 2010 medan Les Vieilles Vignes d’Albert 2007 är en cuvée på 90% Grenache och 10% Syrah. Druvorna på Domaine Pontifical plockas för hand med ett skördeuttag på 30 hl/hektar.

Större delen av gårdens mark har en jordmån bestående av de typiska runda stenarna (galets) uppblandade med ett lager av uppluckrad röd lera. Stenarna tar upp och lagrar dagens värme och ser till att stockarna och druvorna behåller rätt temperatur även under natten.

Lite mer om området och vinerna.

Châteauneuf-vinerna är kända för sin höga kvalitet. Vinerna är generellt sett generöst fylliga med mycket frukt och kryddighet samt med en relativt hög alkoholhalt. Doften beskrivs ofta med ord som plommon, björnbär, lagerblad, läder, tobak och charkuterier. Hur strävheten uppfattas är beroende av ålder, ek och framförallt druvsammansättning i vinet.

Reglerna för området föreskriver bland annat ett begränsat odlingsområde, specifika druvsorter, föreskrifter för uppbindning och beskärning, en minsta alkoholhalt, kassation av 5% av skörden.

Châteauneuf-du-Pape beläget i södra Rhônedalen, strax norr om Avignon innehar en lång tradition av vinmakande. År 1157 finner man den första dokumentationen gällande vinodling i området, en tradition som fördes in i landet av romarna. Appellationens namn kan dateras till 1300-talet då det påvliga sommarresidenset flyttades hit.

Ungefär 100 000 hektoliter vin produceras i AOC Châteauneuf-du-Pape varje år, av vilket 95% är rött. Såväl kvalitet som druvsammansättning kan variera stort, tretton druvsorter tillåts vid framställning av en Châteuneuf-du-Pape, därav de skilda resultaten. Endast ett fåtal vingårdar väljer dock att blanda alla druvor i sin cuvée. Druvan Grenache är oftast ryggraden och ger på egen hand mjuka, bäriga viner som ska drickas relativt unga. Blandas den däremot upp med Mourvèdre och Syrah ökar genast såväl tanninhalt som fyllighet och därmed lagringspotential. Genom att använda mindre mängder av Cinsault, Counoise och/eller övriga druvsorter sätts sedan den egna prägeln på vinet.

Läs mer om att bo på vingården

Varmt välkomna att prova våra viner och besöka oss i Châteauneuf du Pape.

Francois Laget med familj

www.domaine-pontifical.com/