Kundtjänst: 0370 - 30 78 45 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Historia och bakgrund

Att äga en vingård och arbeta med den fantastiska produkten vin, har för många varit och är fortsatt en dröm. Vintillverkning är en mycket komplex och omfattande verksamhet. Arbeta med jorden och vinstockarna, utveckla befintligt bestånd, skörda, bygga upp en produktion med rätt maskinpark och utrustning, lagra, bygga ett produktsortiment och inte minst marknadsföra och sälja vinet.

1999 förverkligades drömmen för ett tiotal svenskar med olika bakgrunder, men med en gemensam dröm. Gården Domaine de Calet söder om Nîmes i Rhônedalens mynning inköptes. 38 hektar och det mesta AOC klassad jord. Alla druvor levererades till kooperativet i Generac och byggnaderna var i ett ganska miserabelt skick.

Visionen var klassisk fransk gård, svenskt management och internationella vinmakare.

Ett intensivt arbete sattes igång. Avtalet med kooperativet sades upp, befintliga cuveer renoverades, hela taket på produktionsbyggnaden lyftes, ny utrustning för produktionen inköptes eller leasades. Nigel och Nerida Sheridan från Australien anlitades som vinmakare och ett produktsortiment från A till Ö byggdes upp. Vita druvor, som inte fanns, nyplanterades och befintliga plantor togs omhand på bästa sätt. Ett varumärke och en marknadsföringsprofil baserad på gårdens historia togs fram.

Kvalitet framför kvantitet, som tidigare gällt, skapades genom ett intensivt utvecklingsarbete på åkrarna. En tidigare årsvolym på 350.000 flaskor blev till 150.000 flaskor högkvalitativt vin.

Parallellt med vinproduktionen renoverades byggnaderna på gården, för att skapa ett antal lägenheter och möjlighet för delägarna och gäster att bo på gården.

År 2007 skapades en möjlighet för näthandel av vin inom EU. Detta blev starten för xwine.se. Unga entreprenörer såg möjligheterna! Vingårdsägarna nödvändigheten av att hitta nya distributionsvägar. Xwine har genom sin historia en genuin kunskap och erfarenhet om vin och vingårdar. Enbart de bästa gårdarna och vinerna platsar i sortimentet!

Vår affärsidé är att erbjuda högkvalitativa viner från utvalda kvalitetsgårdar samt ge kunderna en möjlighet att åka till gårdarna, bo där och träffa personerna som tillverkar produkterna.

Xwine blev en succé. Våra kunder gillade vad vi gjorde och naturligt blev att vi fick frågan ”kan man inte beställa fler viner från fler vingårdar?” Varför inte? Vi började leta efter och kontakta gårdar med samma eller liknande profil som gården vi själva utvecklat. Vårt sökområde var norra Italien och södra Frankrike och målet att försöka hitta högkvalitativa viner och intressanta vinbönder. Det blev i Italien Valpolicella med viner som Amarone och Ripasso, Piemonte med bla Baroloviner, Chiantiviner och spännande Toscana. I Frankrike Provenceviner, Chateauneuf de Pape, Gigondas och Languedoc. Sedan ville vi gärna ha en Champagne och Alsaceviner, vilket vi erbjuder idag. Senast i sortimentet är de högintressanta vinerna från Apulien på Italiens södra klack. Vi får se vad det blir härnäst?