Kundtjänst: 0370 - 30 78 45 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen

Vinlandet Österrike

Vinlandet Österrike
11 november, 2015 Vinrådgivare

ÖSTERRIKE SOM VINLAND 

Österrike räknas till en av de äldsta vinkulturerna i Mellaneuropa. Här har man, på initiativ av den romerska kejsaren Probus, odlat vin sedan år 280 e kr. Staden Krems, där vingården Stagård ligger, är en känd vinodlingsstad ända sedan år 995. Landets vinodlingarna är idag indelat i fyra regioner, Niederösterreich, Burgenland, Steiermark och Wien, där den förstnämnda dominerar i produktion. Produktionsförhållandena är ofta små i Österrike, vilket kan vara till en nackdel för exporten men till fördel för den enorma mångfald och de mycket individuella viner som idag kännetecknar landet.

BÅDE RÖTT & VITT FRÅN ÖSTERRIKE

Österrike har länge varit känt för sina högkvalitativa vita viner, främst på druvorna Grüner Veltliner, Welschriesling, Riesling och Weissburgunder. De senaste decennierna har dock landets röda viner uppmärksammats mycket. Landet har lyckats mycket väl med användandet av internationella blå druvor så som Pinot Noir och Merlot men de stora framgångerna inom röda viner har främst gällt användandet av landets inhemska druvor, så som Blaufränkisch och Zweigelt.

ARTISAN

Namnet Artisan kommer från italienskan och syftar till det latinska ordet ”artire” som betyder ”att instruera konsten”. Vingården styrs av Franz Schneider som har en gedigen kunskap och erfarenhet kring vintillverkning. Man jobbar efter traditionella och hantverksmässiga sätt i vingården som resulterar i viner som tar stor smak från sin omgivning, det man på franska kallar ”terroir”. Den 5 hektar stora vingården ligger i den lilla byn Halbturn bara 2 km från den Ungerska gränsen och gör både rött, vitt och rosé!

GSELLMANN
Vingården Gsellmann är på 20 hektar och är beläget i regionen Burgenland i Österrike. Här har vingården, tillika familjen Gsellmann gjort vin sedan 1800- talet. Sedan dess har kunskapen och kärleken för vin gått i arv i flera generationer. Idag driver Hans och Andreas Gsellmann vingården, och med hjälp av nio andra vinmakare från gruppen Pannobile tar de fram viner av högsta kvalitet som haft stor framgång i sitt hemland Österrike.  Vingården har även sedan 2007 jobbat helt efter biodynamiska förhållanden där man hyser stor recept för naturen i alla delar av vinets tillverkning.
KOPPITSCH
2011 bestämde sig vinmakaren Alexander Koppitsch att ta över sina föräldrars vingård på 5.5 hektar. Alexander ville bort från det konventionella sättet att göra vin på och istället satsa på vintillverkning grundat på mer naturliga och biodynamiska principer med fokus på hållbarhet. Vingården jobbar efter regeln ”ingen manipulation” under själva vinifieringen, vilket menas att allt som sker i vinkällaren sker naturligt utan några tillsatser eller temperaturkontroller. Denna typ av vintillverkning ger så kallade naturviner.
STAGÅRD
Vingården Stagård har en lång historia, familjen Stagård har förvaltat gården sedan 1786 men vingodsets historia sträcker sig så långt tillbaka som till 1400-talet. År 2006 tog Urban T. Stagård över gården från sin far, som faktiskt namngett gården efter sitt svenska namn. Idag sköter Urban och hans fru Dominique gården, där allt sker organiskt sedan 2006. Här görs några av de bästa vinerna i Kremstal där områdestypiska, traditionella vinstockar och unika växtlägen samverkar för att skapa viner med sann karaktär!