ÖSTERRIKE SOM VINLAND
Österrike räknas till en av de äldsta vinkulturerna i Mellaneuropa. Här har man, på initiativ av den romerska kejsaren Probus, odlat vin sedan år 280 e kr. Staden Krems, där vingården Stagård ligger, är en känd vinodlingsstad ända sedan år 995. Landets vinodlingarna är idag indelat i fyra regioner, Niederösterreich, Burgenland, Steiermark och Wien, där den förstnämnda dominerar i produktion. Produktionsförhållandena är ofta små i Österrike, vilket kan vara till en nackdel för exporten men till fördel för den enorma mångfald och de mycket individuella viner som idag kännetecknar landet.
BÅDE RÖTT & VITT FRÅN ÖSTERRIKE
Österrike har länge varit känt för sina högkvalitativa vita viner, främst på druvorna Grüner Veltliner, Welschriesling, Riesling och Weissburgunder. De senaste decennierna har dock landets röda viner uppmärksammats mycket. Landet har lyckats mycket väl med användandet av internationella blå druvor så som Pinot Noir och Merlot men de stora framgångerna inom röda viner har främst gällt användandet av landets inhemska druvor, så som Blaufränkisch och Zweigelt.
Namnet Artisan kommer från italienskan och syftar till det latinska ordet ”artire” som betyder ”att instruera konsten”. Vingården styrs av Franz Schneider som har en gedigen kunskap och erfarenhet kring vintillverkning. Man jobbar efter traditionella och hantverksmässiga sätt i vingården som resulterar i viner som tar stor smak från sin omgivning, det man på franska kallar ”terroir”. Den 5 hektar stora vingården ligger i den lilla byn Halbturn bara 2 km från den Ungerska gränsen och gör både rött, vitt och rosé!