Kundtjänst: 0370 - 30 78 45 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen
Châteauneuf du Pape Blanc 2020

Châteauneuf du Pape Blanc 2020

2398kr/låda

Säljs i låda om 6 flaskor.
Något så ovanligt som en vit Châteuneuf, årlig produktion om 2000 flaskor. Ljust gul färg. Doften är intensiv och komplex med inslag av honung, torkade aprikoser, mineral och citrus. Otroligt välbalanserat vin med hög syra och lite kryddighet och grapebeska i eftersmaken. Passar främst till fet fisk eller rätter av ljust kött. Fantastiskt ihop med pilgrimsmusslor.
KARAKTÄR
70
10
30
FyllighetSötmaFruktsyra

PASSAR TILL

Skaldjur Fisk Fågel

I lager

000

Serveringstemperatur: 10-12°

Vinifiering: Uttag 35 hektoliter per hektar, manuell skörd. Druvorna genomgår alkoholjäsning följt av lagring på fat minst 6 månader.

Jordmån: Galets uppblandade med röd, järnrik lera.

Lagring: Öppnas 2021-2025.

Mer information

Alkoholhalt

14,5%

Druva

, , ,

Klassificering

Land

Passar till

, ,

Producent

Vintyp

Volym

75 cl

Område

UPPTÄCK DOMAINE PONTIFICAL

PRODUCENT:
Domaine Pontifical

Gården omfattar 18 hektar varav 17 används till odling av blå druvor, främst Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Counoise. Dessa druvor finns representerade i såväl Châteauneuf du Pape 2011 som 2010 medan Les Vieilles Vignes d’Albert 2007 är en cuvée på 90% Grenache och 10% Syrah. Druvorna på Domaine Pontifical plockas för hand med ett skördeuttag på 30 hl/hektar.
Större delen av gårdens mark har en jordmån bestående av de typiska runda stenarna (galets) uppblandade med ett lager av uppluckrad röd lera. Stenarna tar upp och lagrar dagens värme och ser till att stockarna och druvorna behåller rätt temperatur även under natten.

.

LAND / OMRÅDE:
Frankrike/ Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-vinerna är kända för sin höga kvalitet. Vinerna är generellt sett generöst fylliga med mycket frukt och kryddighet samt med en relativt hög alkoholhalt. Doften beskrivs ofta med ord som plommon, björnbär, lagerblad, läder, tobak och charkuterier. Hur strävheten uppfattas är beroende av ålder, ek och framförallt druvsammansättning i vinet
Reglerna för området föreskriver bland annat ett begränsat odlingsområde, specifika druvsorter, föreskrifter för uppbindning och beskärning, en minsta alkoholhalt, kassation av 5% av skörden.
Châteauneuf-du-Pape beläget i södra Rhônedalen, strax norr om Avignon innehar en lång tradition av vinmakande. År 1157 finner man den första dokumentationen gällande vinodling i området, en tradition som fördes in i landet av romarna. Appellationens namn kan dateras till 1300-talet då det påvliga sommarresidenset flyttades hit.
Ungefär 100 000 hektoliter vin produceras i AOC Châteauneuf-du-Pape varje år, av vilket 95% är rött. Såväl kvalitet som druvsammansättning kan variera stort, tretton druvsorter tillåts vid framställning av en Châteuneuf-du-Pape, därav de skilda resultaten. Endast ett fåtal vingårdar väljer dock att blanda alla druvor i sin cuvée. Druvan Grenache är oftast ryggraden och ger på egen hand mjuka, bäriga viner som ska drickas relativt unga. Blandas den däremot upp med Mourvèdre och Syrah ökar genast såväl tanninhalt som fyllighet och därmed lagringspotential. Genom att använda mindre mängder av Cinsault, Counoise och/eller övriga druvsorter sätts sedan den egna prägeln på vinet..