Kundtjänst: 031-713 30 31 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen
Rioja Crianza DOC 2013

Rioja Crianza DOC 2013

714kr/låda

Säljs i låda om 6 flaskor. 714/ låda,119kr/ flaska
Fruktigt, kryddigt, mustigt & mycket fat -en typisk Rioja med andra ord

Rubinröd färg. Nyanserad doft med inslag av körsbär, kryddor, vanilj och mogna plommon. Smakrikt och fruktigt med mjuka tanniner och välbalanserad syra.

Utmärkt till lamm eller nötkött men också ett fint alternativ till mer rustika rätter på fläsk.

KARAKTÄR

70
70
80
 Fyllighet Strävhet Fruktsyra


PASSAR TILL

Lamm

Gris

Nöt

Slut i lager

Artikelnr: cru02-13 Kategorier: , , ,
000
Serveringstemperatur: 16-18°

Vinifiering: Skörd följs av 3 dagars maceration och fermentation på ståltank. Därefter ligger vinet 12 månader på amerikansk ek.

Jordmån: Kalkrika alluviala jordar och järnrik lera.

Lagring: Öppnas 2017-2020.

Mer information

Alkoholhalt

14%

Druva

,

Klassificering

Land

Passar till

, ,

Producent

Restsocker

1,2 g/l

Vintyp

Volym

75 cl

Område

UPPTÄCK GÓMEZ CRUZADO

PRODUCENT:
Gómez Cruzado

Gómez Cruzado grundades redan 1886 och har bytt ägare samt ägarform många gånger under årens lopp. Men vad som startade som ett familjeföretag är åter i sin ursprungsform och sedan 25 år i regi av familjen Banos. Familjens första stora reform inleddes i vinkällaren, såväl vetenskaplig som teknologisk kunskap krävs för att producera högkvalitativa viner idag. Till sin hjälp har Gómez Cruzado två professionella vinmakare vars uppgift är att ta fram viner där druvsort och områdestypicitet får stå i fokus. Utöver klassisk Rioja så framställs viner som ska ge uttryck för jorden druvorna odlats i. Detta resulterar bland annat i en 100%ig Garnacha på 70-åriga vinstockar från området Najerilla, 750 m.ö.h.
.

LAND / OMRÅDE:
Spanien/ Rioja

Orten Haro i Rioja var en viktig utpost för fransmännen då vinlusen härjade i de egna hemtrakterna. Från Haro transporterades från sent 1800-tal stora mängder vin norrut till Bilbao och därefter vidare till Frankrike. Kvalitén på vinerna från Rioja var redan på den tiden hög men förfinades ytterligare av vinmakarna från Bordeaux. Det var också mellan 1870-1890 många av dagens anrika bodegor grundades i Rioja. Haro ligger i de norra delarna av DOC La Rioja som är något svalare än resten av området. Detta innebär viner med något högre fruktsyra och mer finess och elegans.