Kundtjänst: 031-713 30 31 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen
Rioja Honorable DOC 2012

Rioja Honorable DOC 2012

1554kr/låda

Säljs i låda om 6 flaskor. 1554kr/ låda,259kr/ flaska
Druvor från några av de bästa lägena i Rioja Alta & Alavesa, hög höjd och stor komplexitet.

Djup, rödlila färg. Stor, komplex doft med inslag av bigarråer, mogna plommon, kryddor, lakrits, kakao och kaffe. Fylligt och elegant med hög syra och sammetslena tanniner.

Servera till vällagade rätter på lamm, nötkött eller vilt.

KARAKTÄR

90
90
90
 Fyllighet Strävhet Fruktsyra


PASSAR TILL

Lamm

Vilt

Nöt

Slut i lager

Artikelnr: cru05-12 Kategorier: , , , Tagg:
000

Serveringstemperatur: 16-18°

Vinifiering: Skörd följs av 4 dagars maceration och fermentation på ståltank. Efter detta genomgår vinet malolaktisk jäsning och vilar 18 månader på ny fransk barrique.

Jordmån: Kalkrika alluviala jordar och järnrik lera.

Lagring: Öppnas 2017-2022.

Mer information

Alkoholhalt

14,5%

Druva

, , ,

Klassificering

Land

Passar till

, ,

Producent

Restsocker

1,5 g/l

Vintyp

Volym

75 cl

Område

UPPTÄCK GÓMEZ CRUZADO

PRODUCENT:
Gómez Cruzado

Gómez Cruzado grundades redan 1886 och har bytt ägare samt ägarform många gånger under årens lopp. Men vad som startade som ett familjeföretag är åter i sin ursprungsform och sedan 25 år i regi av familjen Banos. Familjens första stora reform inleddes i vinkällaren, såväl vetenskaplig som teknologisk kunskap krävs för att producera högkvalitativa viner idag. Till sin hjälp har Gómez Cruzado två professionella vinmakare vars uppgift är att ta fram viner där druvsort och områdestypicitet får stå i fokus. Utöver klassisk Rioja så framställs viner som ska ge uttryck för jorden druvorna odlats i. Detta resulterar bland annat i en 100%ig Garnacha på 70-åriga vinstockar från området Najerilla, 750 m.ö.h.
.

LAND / OMRÅDE:
Spanien/ Rioja

Orten Haro i Rioja var en viktig utpost för fransmännen då vinlusen härjade i de egna hemtrakterna. Från Haro transporterades från sent 1800-tal stora mängder vin norrut till Bilbao och därefter vidare till Frankrike. Kvalitén på vinerna från Rioja var redan på den tiden hög men förfinades ytterligare av vinmakarna från Bordeaux. Det var också mellan 1870-1890 många av dagens anrika bodegor grundades i Rioja. Haro ligger i de norra delarna av DOC La Rioja som är något svalare än resten av området. Detta innebär viner med något högre fruktsyra och mer finess och elegans.