Kundtjänst: 031-713 30 31 | info@xwine.se
Utvalda vingårdar | Snabba leveranser | Hemleverans även på kvällen
Viognier 2016

769kr/låda

Säljs i låda om 6 flaskor. 690/ låda, 115kr/ flaska
Viognier – druvan som var på väg att dö ut. Skonad i norra Rhônedalen och återigen på väg ut i världen.

Ljust gul färg. Stor, blommig doft med inslag av fläder, persika och citrus. Ett friskt och aromatiskt vin med fruktig eftersmak.

Servera till fisk eller kyckling i kryddiga/asiatiska anrättningar. Även ett utmärkt alternativ till rätter av ljust kött eller fet fisk.

KARAKTÄR
60
10
60
FyllighetSötmaFruktsyra


PASSAR TILL

Asiatiskt


Fisk

Fågel

Kryddstakt

I lager

Artikelnr: ddb06-16 Kategorier: , , , Tagg:
000
Serveringstemperatur: 10-12°

Vinifiering: Druvorna pressas och genomgår därefter fermentation under låg temperatur och lagring på ståltank.

Jordmån: Sandig kalk med inslag av lera

Lagring: Öppnas 2016-2017.

Mer information

Alkoholhalt

13%

Druva

Klassificering

Land

Passar till

, , ,

Producent

Restsocker

1,8 g/l

Vintyp

,

Volym

75 cl

Område

UPPTÄCK LANGUEDOC, DOMAINE DE BRESCOU

PRODUCENT:
Domaine de Brescou

Domaine de Brescou’s historia går tillbaka till 1300-talet, då den adliga familjen de Crozals överhuvud var seigneur, i Alignan. Det är dokumenterat att familjen ”De Crozals-Brescou”, har odlat vin på Brescou sedan 1600-talet. Omkring år 1750 bestod Domaine de Brescou av 60 ha varav hälften var vinodling. Hundra år senare var Domaine de Brescou en av största gårdarna med 250 ha vinodling. Brescou’s storhetstid inföll under 1800-talets andra hälft då större delen av fransk vinodling försvann pga. vinlusens härjningar medan Brescou inte blev så hårt drabbat. Brescou blev då en av huvudleverantörerna av nattvardsvin i hela Frankrike.
Brescou arbetar sedan en tid konsekvent med att ha så låga svavelhalter som möjligt i sina viner. Europanormen för andelen svavel är för rött vin 150 mg/l (vitt 200 mg/l). För att klassas som biologiska viner ligger nivån för rött vin på 120 mg/l (vitt 170 mg/l). Brescous genomsnitt ligger så lågt som 70 mg/l. Fortsättningsvis kommer svavelhalten att anges på etiketten för samtliga Brescous viner. Brescou är pionjär genom att vara den första gård som genomför detta..

.

LAND / OMRÅDE:
Frankrike/ Brescou, Languedoc

Gårdens samarbete med Lars Torstensson började för drygt tre år sedan. Lars Torstenson var tidigare VD på vingården Rabiega i Provence som då ägdes av Vin & Sprit Group’s (Absolut Vodka) . Han har blivit utnämnd till ”Winemaker of the Year” av Gourmet och ”Le vigneron de l’Année” av Gault Millaut, han har tagit emot ” The Golden Glass” och många andra fina utmärkelser. Samtidigt har han tillverkat medalj-vinnande viner och högt rankade premiumviner. Dessa viner har de senaste tio åren mottagit tillsammans 200 medaljer.
Små skördeuttag dvs. ca 35-50 hl/ha och en druvhantering som främjar kvalitén. Vinifieringen sker med en modern utrustning. Vi engagerar de bästa vinmakarna för att vidare utveckla vårt kunnande och naturligtvis vår slutprodukt. Vidareförädling i flaska, ståltank eller på ekfat. Vi använder 500 liters ekfat som ersätts efter fyra år.